©  Foto:

Ovnsætterforretningen- Christiansfelder Kakkelovne.

Disse kakkelovne af høj kvalitet bruges i dag af slotte, museer og privat personer i både Danmark som i udlandet.

Firmaets historie går helt tilbage til 1777, hvor den berømte schweiziske kakkelovnsmester Abraham Goll blev inviteret til Christiansfeld for at starte produktionen af sine smukke, effektive og brændselsbesparende kakkelovne. Abraham Goll havde i 7 år været leder af Brødremenighedens kakkelovnsfabrik i Neu Wied am Rein i Tyskland. De første 9 år foregik produktionen i Brødrehuset i Christiansfeld, men i 1786 havde man bygget ”Kakkelovnshuset” færdigt, og produktionen blev flyttet hertil og har foregået her i huset lige siden. At Abraham Goll var en dygtig og erfaren mand, er der ingen tvivl om, han var opfinderen af Christiansfelder kakkelovnen med det sindrige vandrette S-træksystem der udnytter energien i træet optimalt. S-træksystemet i kakkelovnen er en velbevaret familie hemmelighed, der gør at Christiansfelder kakkelovnen, er den mest effektive af sin art på markedet i dag. Virksomheden har alle dage været overdraget fra mester til svend, og er nu ved sin 9. generation, de sidste 5 generationer inden for samme familie. Det har gjort, at vi i dag har en stor viden og erfaring med alle typer kakkelovne.  

I den moderne tid vi lever i, hvor næsten alt produceres efter ”køb, brug og smid væk” princippet, er det svært at konkurrere med priser, når ens første prioritet er kvalitet. Vi er overbeviste om, at kvalitet er en af grundstenene til, at vores firma har overlevet i så mange år. Derfor har vi fortsat med, at udføre erhvervet i overensstemmelse med de gamle principper og håndværkstraditioner. Det har vist sig at være den helt rigtige beslutning, og vi bruges i dag af slotte, museer og privat personer i både Danmark som i udlandet.   Vi giver vores kunder livslang garanti, såfremt man bestiller os, til at udføre de regelmæssige service eftersyn af ovnene. I den forbindelse har vi en renseordning, man kan tilmelde sig. Endvidere giver vi råd og vejledning, med hensyn til fyringsteknik og hvilke træsorter der giver det bedste resultat.  
For godt 25 år siden startede nogle af vore kunder foreningen ”Christiansfelder lauget”. Foreningen tæller i dag lidt over 200 medlemmer. Lauget forhandler hvert år med os om prisen for vedligeholdelsen af medlemmernes kakkelovne, derudover udgiver de medlemsbladet ”Kaklen” og indkalder hvert år til generalforsamling med tilhørende god middag.  

Byen Christiansfeld blev grundlagt i 1773 som en Herrnhuter koloni. Herrnhuterne eller nærmere sagt Brødremenigheden stammer fra 1400-tallet, da Johan Hus i Böhmen stiftede menigheden i reaktion mod katolicismen. Johan Hus blev brændt på bålet som kætter i Konstanz, og herefter kom det til religionskrig, der mere eller mindre varede flere hundrede år. Brødrekirkens tilhængere måtte til sidst flygte, en del af dem endte i Herrnhut nær Dresden i Tyskland. Den 13. august 1727 er stiftelsesdagen for ”den fornyede brødrekirke” i Herrnhut, deraf kommer navnet Herrnhutere.Da Herrnhuterne var hæderlige og arbejdsomme, og også dygtige håndværkere med en utrolig høj kvalitetssans, vandt de hurtigt almen respekt og det gjorde, at man fra øvrighedens side med velvilje så på oprettelsen af nye kolonier. Der oprettedes Brødremenighedsbyer i Holland, Schweiz, Polen, Tyskland, USA og Danmark. I Danmark blev det Christiansfeld, som er den nordligste koloni og den sidst oprettede. For nyligt kom Christiansfeld på optagelseslisten til UNESCO`s verdensfredningsliste, og vi er nu i gang med en omfattende restaurering af den historiske by. Restaureringen sponsoreres af forskellige fonde, med Dania fonden som hovedsponsor.   Som alle andre virksomheder i byen blev kakkelovnsproduktionen drevet for menighedens regning og ansvar, men pga. økonomisk svære tider blev flere og flere virksomheder privatiseret, således blev det også med kakkelovnsforretningen den 19. januar 1875, bygningen forblev dog menighedens, og vi er stadig Herrnhutere og medlemmer af Brødremenigheden.  

De gamle Christiansfelder kakkelovne er i dag ikke kun eftertragtede som antikviteter men også som de fortræffelige varmekilder de er.

Åbning kan aftales telefonisk på 74 56 16 72.

 

Se lidt video omkring kakkelovnene her og her