©  Foto:

Sommeren på Koldinghus

Sommer på Koldinghus: Oplev "På sporet af Grundloven" og "Prinsessekjoler"-udstillingen. Bliv en prinsesse på den røde løber eller tag på rundvisning i slottets historie. Spændende oplevelser for alle aldre!

Det kan du opleve i sommerferien:

“På sporet af Grundloven”

Vær med til at fejre Danmarks Riges Grundlov på Koldinghus

Den 5. juni i år er det 175 år siden, at Frederik 7. underskrev Danmarks første grundlov. Grundloven er hele grundlaget for mange af de privilegier, vi har i dag, som f.eks. retten til at tale frit og stemmeret til alle – alligevel synes mange, at Grundlovens historie kan være lidt tung. På Koldinghus har vi derfor dedikeret sommerferien til at gøre Grundloven både sjovere og lettere at forstå for alle. Læs herunder, hvad du kan opleve:

Se Frederik 7.s Grundlovs-pen

Fra onsdag 5. juni til søndag 20. oktober mellem kl. 10.00-17.00 Som noget helt særligt kan du se den originale pen, som Frederik 7. brugte til at underskrive Grundloven med, ligesom vi har indrettet en hel gang med billeder, fortællinger og plads til leg, så alle kan være med. For Grundloven er for alle!

Et digitalt spor for de store

Fra lørdag 29. juni til søndag 20. oktober mellem kl. 10.00-17.00 Vi har udviklet et digitalt spor, der primært retter sig mod unge og voksne, men de ældste børn kan også være med. Med din mobiltelefon i hånden skal du på jagt efter Grundlovsbøger og gå i fodsporene på nogle af de mennesker, der kæmpede for at indføre demokrati i Danmark. Du vil også blive præsenteret for de konger, der gav en hjælpende hånd – men også for de, der modarbejdede idéerne bag Grundloven.

Samlehæfte for de små

Fra lørdag 29. juni til søndag 20. oktober kl. 10.00-15.00 I skolernes sommerferie bliver det hele endnu sjovere. Her supplerer vi det digitale spor med et spor for de yngste, der får udleveret et samlehæfte med facts og plads til klistermærker med personerne fra historien. Undervejs kan du møde skuespillere, der med små optrin, humor og indlevelse fortæller om nogle af de begivenheder, der fandt sted under Grundlovens tilblivelse.

Mød skuespillerne

Fra lørdag 29. juni til søndag 11. august kl. 11.00-15.00 Her kan du bl.a. møde Doktor Dampe, der sad fængslet i mere end 20 år for at tale imod Enevælden. Eller bonden Peter Drevsen og hans kone, der forgæves forsøgte at få Christian 8. i tale for at få afskaffet godsejernes tvangsarbejde og indført almen værnepligt. Du kan også være så heldig at støde ind i selveste Frederik 7., der med sin personlige underskrift fik afskaffet Enevælden og indført den første danske Grundlov.

Besøg udstillingen ”Prinsessekjoler”, og bliv selv forvandlet til en rigtig prinsesse Besøg særudstillingen ”Prinsessekjoler”, hvor du finder et udvalg af kongelige gallakjoler, skabt af Jørgen Bender (1938-1999) til H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er æresprotektor for Koldinghus. Her udstilles der mere end 20 kjoler fra fødselsdagskjoler, en sølvbryllupskjole samt almindelige selskabskjoler til en ventekjole og Prinsessens formidable brudekjole.

Bliv forvandlet til en prinsesse på den røde løber

Slut turen i udstillingen af med selv at blive forvandlet til en ægte prinsesse. Pynt jer med flotte diademer og buketter, og tag et billede på den røde løber. Vi glæder os til at se jeres resultater! Aktiviteten kan opleves alle dage kl. 10.00-17.00.

Skab dine egne gallakjoler I udstillingen kan du selv gå kreativt til værks i stof og mønstrer. Fortsæt i Den Kongelige Workshop, hvor du kan designe og kreere dine egne gallakjoler eller -uniformer. Den Kongelige Workshop er åben alle dage kl. 11.00-16.00.

Dyk ned i materialer og teknikker Besøg også Det Historiske Værksted, hvor du kan komme helt tæt på materialerne og teknikkerne bag H.K.H. Prinsesse Benediktes kjoler. Det Historiske Værksted har åben alle dage kl. 11.00-15.00.