©  Foto:

Besættelsestidssamlingen - Museum i Kolding i Bunkeren på Rømøvej

En oplevelse der rummer både gode historier om politiarbejde og historier bag opklaringen af flere store sager - og en tur tilbage i tiden til Danmark under besættelsen. Der er kun åben for grupper, så kontakt os gerne for nærmere information.

- Jeg var på et weekendophold i Skagen, hvor jeg beså deres bunkermuseum. Så tænkte jeg, at hvis de kan få så meget ud af det, hvad kan vi så ikke få ud af vores bunker her? Det var ordene fra Koldings borgmester Jørn Pedersen, da han d. 9. november 2012 indviede Besættelsestidssamlingen på Rømøvej 4.

Borgmesteren og besættelsessamler Frank Hansen har tidligere gået i samme klasse på Handelsskolen og det var herigennem Jørn fik kendskab til samlingen. Derfor ringede han i efteråret 2010 til Frank for at høre om han ville stille sin samling til rådighed for offentligheden. Til gengæld ville kommunen betale for husleje og lys, vand og varme.

Bunkeren som i en årrække havde fungeret som ”koldkrigsbunker” havde for længst aftjent sin værnepligt og bliver nu brugt som museumsbunker. Museet viser i dag mange af de ting som dukkede op under besættelsen og som giver et indblik i besættelsesårene 1940-45. Montrerne er inddelt i forskellige kategorier.

Man kan bl.a. se effekter som stammer fra KZ-lejrene og en Røde Kors-pakke der stadig er med indhold. Et par montrer indeholder nogle tyske efterladenskaber som uniformsdele fra Luftwaffe og et par daggerter.

Museet har også en del farverige og sjove effekter fra befrielsesdagene, som for eksempel en gasmaskebeholder der er lavet om til en kaffekande. Armbind var der også en del af under besættelsen og samlingen har nogle varianter af det kendte armbind med skjoldet, men derudover også en del flere ukendte armbind.

Så er der selvfølgelig også illegale blade, trykkemaskiner, mørklægningslygter og gardiner, som alt sammen har det til fælles, at de blev til under besættelsen af Danmark. Tobaksdyrkning er et lille kapitel for sig selv som der også er fundet plads til.

Et par af de lidt mere bemærkelsesværdige effekter som kan ses på museet, er en komplet gengasgenerator, et Matador-lokum med Hitler under brættet, og en af de tyskerhjelme, som efter befrielsen blev lavet om til pispotter her i Kolding. Af husflidsarbejde fra Horserød og Frøslevlejren ses bl.a. den kendte frø-slev og nogle hjemmelavede spillekort.

Museet har også sit eget lille besættelsesbibliotek som står til fri afbenyttelse. Af nedkastningseffekter er museet også godt repræsenteret. Man kan bl.a. se en af de meget sjældne nedkastningsradioer med kodebog fra SOE.

Museet har åbent efter aftale. Kontakt Frank Hansen på 23666488. Pris kr. 20,- inklusiv rundvisning, hvor der er mulighed for at stå med de originale effekter i hænderne. Man er meget velkommen til at tage øl, sodavand, kaffe og kage med, da der er bord og stole til 20 personer, hvis man kommer som selskab.