©  Foto:

I Kongernes Fodspor - tag på opdagelse på egen hånd i The Heart of Jutland

Tag en rejse i kongernes fodspor. Mød Danmarks konger og dronninger fra vikingetiden til i dag. Oplev vikingernes håndværk på tætteste hold. Se et af de vigtigste guldfund i danmarkshistorien. Nyd kongeslottet og kong Christian VII’s by, Christiansfeld, der i dag står lige så knivskarp, som da den blev bygget. Mange års historie om konger og dronninger er her skåret op i bidder, der passer til halve dage. Tag dem i den rækkefølge, der passer dig.

Halvdagstur

Danmarks kongerække starter her

Tag en tidsrejse tilbage til ca. år 950 i Kongernes Jelling. Her blev Danmark født og her stod tronen for den første danske konge. Mød Danmarks konger og dronninger og få den vilde historie om, hvordan kongerækken formede

sig gennem fader- og brødredrab, oprør og diplomati.

Kongernes Jelling

Vikingekongen Harald Blåtand var mester
i pral og opførte monumenterne i Jelling i storslået og nytænkende stil. Han og faderen Gorm den Gamle er de to første konger i den danske kongerække. I et stort område rejste de begge store runesten. Gorm den Gamle nævnte Danmark for første gang og Harald Blåtand pralede af at have gjort danerne kristne.

Mød Danmarks konger og dronninger i Kongernes Jellings oplevelsescenter. Her får du historien fortalt med dristige fortællegreb og moderne formidlingsteknologi, der skaber en sanselig stemning. Brug hænderne og udforsk historien gennem involvering og leg.

Oplev, hvordan kongerækken blev til gennem blodige kampe, rænkespil, oprør og diplomati, fra Gorm den Gamle til den nuværende regent Hans Majestæt Kong Frederik X . Og dyk ned i den nye særudstilling, Den Hæklede Kongerække, hvor danskerne har hæklet de danske konger og dronninger.

Gå på opdagelse i monumentområdet, der huser nogle af de største bygningsværker fra Danmarks vikingetid. Find verdens største runesten og skibssætning. Se sporene fra den imponerende mur af træ, der har omkranset Jelling og krævet mere end 4.000 fuldt voksede egestammer. En mur, der har kostet både kræfter og liv, men som også gav Kong Harald Blåtand noget at prale af.

www.natmus.dk/museer-og-slotte/kongernes-jelling

Bliv i Jelling og spis frokost som en viking på Café Sejd.

www.cafesejd.dk 

Halvdagstur

Magt, guld og Danmarks længste bro

Harald Blåtand sikrede sit eftermæle ved at mejsle sit navn i den store Jellingsten og ved at opføre en række af Danmarkshistoriens mest imponerende bygningsværker: Ravningbroen, palisaden omkring Jelling og ringborge landet over. Men vidste du, at Harald Blåtands magt i høj grad var baseret på tætte alliancer med herskerne i det område, vi i dag kender som Polen?

Det med at søge internationale forbindelser
var ikke nyt for folk omkring Jelling. Det viser den imponerende guldskat, der er fundet
ved Vindelev kun få km fra Jelling. Du kan se skatten i Utzon-salen på Vejle Kunstmuseum frem til den 18. december 2022. Her kan du også tage med Harald Blåtand på jagt efter alliancerne østpå. Det, han så og oplevede
her, blev hans inspiration og forbilleder for de enorme anlægsprojekter, han lavede i Danmark.

www.vejlemuseerne.dk/udstillinger/magt-og-guld 

Vikingerne var gode håndværkere

Gå en smuk gåtur på tværs af Vejle Ådal, præcis der, hvor et andet af Haralds Blåtands imponerende bygningsværker, Ravningbroen, stod for over 1000 år siden. En rekonstruktion

af det sydlige brofæste finder du ved den gamle stationsbygning fra den nedlagte Ravning Station. Den huser også en udstilling om Ravningbroens og Vandelbanens historie. Ravningbroen var danmarkshistoriens længste bro, indtil den gamle Lillebæltsbro blev indviet i 1935, næsten tusind år senere. Man ved ikke med sikkerhed, hvad Harald Blåtand skulle bruge sin bro til, og sandsynligvis har den kun været i brug i nogle få år. Intet tyder nemlig på, at broen nogensinde har været repareret.

www.vejlemuseerne.dk/besoeg-os/ravningbroen 

Er det sidst på eftermiddagen så slut dagens tur i kongernes fodspor af med et måltid, der er en konge og en dronning værdigt, f.eks. på Restaurant MeMu i Vejle. MeMu har siden 2018 været indehaver af en Michelinstjerne. Her får du en gourmetoplevelse, hvor du kan fordybe dig i årstidernes nøje udvalgte råvarer. Husk at bestille bord i forvejen!

Havner du tilbage i Vejle eller Kolding omkring frokost, så er der også rige muligheder for at få et godt måltid. Tjek Vejles Gastro Guide eller drys lidt rundt i Koldings hyggelige gader og find dit foretrukne sted.

www.gastro-guiden.dk Spisesteder i Kolding

Halvdagstur

Oplev det genrejste kongeslot

Højt over Kolding by ligger Koldinghus. Slottet er rejst som grænseborg i 1200-tallet og siden udbygget af de danske konger. Slottet har lagt rammer til betydnings- fulde begivenheder og markante personligheders

liv og levned. Her holdt Enkedronning Dorothea
til i midten af 1500-tallet. Her byggede Christian IV kæmpetårnet, da han var ung konge. Og her fyrede spanske tropper ukontrolleret op en skæbnesvanger vinternat i 1808, hvorved det stolte kongeslot blev lagt i ruiner.

I dag er Koldinghus genrejst i en prisbelønnet restaurering. Slottet er en afdeling af Kongernes Samling og rummer faste samlinger og skiftende særudstillinger, der fortæller om det danske kongehus’ historie – fra det mytiske Flora Danica-service til det nuværende kongehus’ liv og virke.

Bliver du sulten efter alt den kultur og historie, så
søg tilflugt i Madkælderen på slottet. Her disker restauranten dagligt op med lækker frokost. Og om aftenen – på torsdage, fredage og lørdage – kan du nyde et måltid, der er en konge og dronning værdigt. Reservation er nødvendig.

Aktuelle udstillinger på Koldinghus 

www.kongernessamling.dk/koldinghus/flora-danica 

Halvdagstur

Bedst bevarede Brødremenighedsby

Mærk det kongelige skær over Christiansfeld. Byen er opkaldt efter Christian VII. Kongen solgte sin gård og de tilhørende jorde, så Brødremenigheden kunne opføre en by, der kunne skabe økonomisk opblomstring i området. Flere af Danmarks

konger har gennem tiden besøgt byen, og på Brødremenighedens Hotel finder man navnene på alle dem, der har overnattet.

Som den bedst bevarede Brødremenighedsby i verden er Christiansfeld så unik, at byen er optaget på UNESCOs liste over umistelig verdensarv. Grundlagt
i 1773 efter Brødremenighedens ideal, adskiller byen sig fra Danmarks øvrige byer med sin arkitektur og symmetri. Mærk stemningen i byens gader og besøg Genforeningskirken, hvor Christian X i 1920 knælede ved alteret og takkede Gud for Sønderjyllands genforening med Danmark. Glem ikke at smage de berømte honningkager, der også var en fast tradition, når vores nuværende konges mormor, Dronning Ingrid, gæstede Sønderjylland hver sommer.

www.museumkolding.dk/om-christiansfeld 

Nyd en hyggelig frokost i Restaurant Kongens Kælder eller snup en kop kaffe og smag en af Christiansfelds kendte honningkager et sted i en af de hyggelige gader.

www.bmhotel.dk/index.php/restaurant