Kan Tro Skabe Virksomheder?
Oplev den forunderlige historie om LEGO-byen Billund.
Havde det ikke været for landbrugskrisen i starten af 1930’erne, er det ikke sikkert, at verden havde kendt til LEGO®. For så ville LEGO’s grundlægger, Ole Kirk Christiansen, have koncentreret sig om sin maskinsnedker- og tømrerforretning. Men det blev strenge tider. Og Ole stod i sit livs krise. Wall Street-krakket i 1929 var en verdensomspændende økonomisk tsunami. Og i Billund havde ingen råd til at bruge en tømrer. Oveni gik det fra slemt til værre, da Oles hustru døde efter kort tids sygdom. Nu var han alene med fire mindreårige sønner. Og måtte finde på noget for at brødføde den lille familie. Noget med træ. Legetøj. Det var nærliggende. For Ole var en dygtig håndværker og havde både overskudstræ og ledige maskiner fra tømrerforretningen til sin rådighed.
Tro havde han også. Af den mere håndfaste slags. For Ole Kirk Christiansen var en del af den indremissionske menighed. Og da det så allersortest ud, lod Gud høre fra sig: ’Jeg så ligesom i et syn en stor fabrik, hvor travle mennesker ilede ud og ind, og hvor råstoffer bragtes ind, og færdigvarer ekspederedes ud’ – har Ole Kirk Christiansen fortalt mange år efter synet.
Uanset om synet kom fra Gud eller bare var en drøm, holdt det vand. Det lille samfund voksede med LEGO. I 1926 rummede byen 30 huse og havde 100 indbyggere. I 1950 var tallet øget til 418 og i 1970 til hele 2.015. Samme år rundede LEGO 1.000 ansatte.
Fra legetøj til udviklende leg
I 1946 købte LEGO sin første plaststøbemaskine. Men det var først da sønnen Godtfred Kirk Christiansen i 1955 fik idéen til at udvikle et byggesystem med udgangspunkt i en LEGO mursten, at det moderne LEGO fik sin retning. Og i 1958 blev den LEGO klods, vi kender, patenteret. Klodserne kunne nu hænge sammen, og Godtfred kom tættere på sin vision om at lave legetøj, som kunne forberede barnet på livet.
LEGO og Billunds historie er tæt vævet sammen. Så tæt, at du kan kalde Billund for en company town, hvor alting udvikler sig i takt med LEGO’s planer og visioner.
På initiativ af Godtfred Kirk Christiansen fik Billund en lufthavn. Det første fly landede i 1962. I dag er Billund Lufthavn Danmarks næststørste.
I 1968 slog Legoland portene op for første gang og er i dag Danmarks største turistattraktion uden for København. Sidste skud på stammen er LEGO House fra 2017.
Imens har Billund rundet 6.700 indbyggere, mens LEGO i dag har ca. 24.500 ansatte på verdensplan.
LEGO byen Billund er bygget på tro. I første omgang en personlig tro i kombination med høj arbejdsmoral og kvalitet. Men udviklingen tog for alvor fart, da LEGO så lyset i en tro på værdien af børns leg og legens evne til at udvikle børn. Den indsats har den nuværende 3. generation i LEGO, Kjeld Kirk Kristiansen, rendyrket gennem de sidste årtier. Og det har gjort LEGO til verdens største virksomhed inden for sit felt. Samtidig har LEGO og tankerne bag skubbet vores land i en mere åben og demokratisk retning ved at tage børns leg alvorligt. Det har været med til at skabe et innovativt, legende og udviklende miljø i vores læringsmiljøer og videre ud i vores samfund.
Oplev den ægte LEGO by, hvor det hele startede. Kom ind i rum med store LEGO hemmeligheder.
Book denne rundtur med guide hjemmefra og se, hvordan Billund har forandret sig fra 8 gårde til at huse verdens stærkeste brand til børn.
Troen kan flytte bjerge – det gælder både byer og LEGO-klodser.