©  Foto:

Must Sees - Det her SKAL du bare opleve

Historie & Kultur | Kunst & Design | Gastronomi 

Must Sees - Det her skal du bare opleve 

Vores område er et nationalt kraftcenter for historie, kultur, kunst, design og gastronomi.  

Se selv. Start i Kongernes Jelling og se Danmarks dåbsattest på Jelling Monumenterne. Det er UNESCO Verdensarv på 2,5 meter og 10 ton. Hele området beder sig over et areal, som svarer til 20 fodboldbaner.  

Tag videre til Koldinghus. Det 750 år gamle kongeslot stod tidligere vagt ved Danmarks sydgrænse. Nu er det en attraktion i sig selv og byder på vigtige kulturhistoriske udstillinger.  

Christiansfeld er så særpræget at byen er på UNESCO’s verdensarvsliste. Se hvorfor.  

Mens du er i Kolding, så bør du også runde Trapholt Museum for moderne kunst og design.  

Er du til god mad, så tjek vores gastroguide, og gastronomiske hotspots i Kolding og Vejle. Vælg mellem Michelinstjerner og andre gode kulinariske stjernestunder.  

Historie & Kultur 

KONGERNES JELLING 

Magtcentret Kongernes Jelling blev bygget for at imponere alt og alle. Et område på størrelse med 20 fodboldbaner var befæstet med en palisade på ca. 4 meters højde. Kom og lev dig ind i historien. Se Danmarks fødselsattest. Oplev, hvordan kongemagten manifesterede sit greb om danernes rige med voldsom kraft. 

Kongernes Jelling fanger dig den dag i dag. Dristige fortællergreb inviterer dig ind i en dialog med historien. Kunstneren Ingvar Cronhammar viser med sin installation, hvor storvikingeborgen var. Indenfor drager ny formidlingsteknologi og kridttegninger dig i fortællingen. 

Det er rekordernes sted. Det finder du vikingetidens største bygningsværk. Her kan du se verdens største runesten. Og største skibssætning. Alene de ydre palisader har krævet mere end 4.000 fuldvoksede egestammer. Det har kostet kræfter, lemmer og liv. 

Kunst & Design 

KOLDINGHUS 

FRA KONGESLOT TIL NYT DESIGN 

I midten af 1200-taller fik kongen bygget Koldinghus, så slottet kunne stå vagt ved grænsen mellem Danmark og Slesvig. Efter en fatal brand i 1808 lå slottet hen som ruin. I dag er det genopført på en måde, så ruinen er en attraktion i sig selv, mens bygningen i dag rummer et kraftcenter af et museum inden for kunst og kultur.  

Gennem tiden er Koldinghus bygget om mange gange. Ofte efter brande. Ved 1808 gik det dog helt galt, og slottet lå hen som ruin i næsten 100 år, før gode kræfter så småt begyndte at genopbygge slottet.  

Det var arkitekterne Inger og Johannes Exner, der slog stregerne. De valgte at lade ruinen forblive synlig og anvendte i stedet træ og stål i de bærende og synlige konstruktioner. Resultatet blev - fuld fortjent - anerkendt med Europa Nostra-prisen i 1993. 

Historie & Kultur 

CHRISTIANSFELD 

I 1771 blev Brødremenigheden i Herrnhut inviteret af kongen, Christian VII, til at anlægge en brødreby i Christiansfeld. Brødremenigheden takkede ja og byggede en by på en bar mark. Den følger menighedens traditionelle byplan og er i dag så velbevaret, at Christiansfeld er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. 

De må have været lidt forvirrede i Herrnhut, da invitationen kom. For den forrige konge, Christian VI, havde smidt brødremenigheden ud af landet. Men nu - under oplysningstidens mildere vinde - bød kongen dem tilbage. Håbet var, at brødremeningheden kunne skaffe vækst og velstand til hertugdømmet Slesvig.  

I starten af 1800-tallet var over 700 mennesker og 21 forskellige håndværkerfag flyttet til byen. Nogle af dem må have været bagere. For den dag i dag er byen kendt for sine honningekager. 

Kunst & Design 

TRAPHOLT 

Besøg Trapholt museum for moderne kunst og design.Museets arkitektur udgør i sig selv en attraktion. Bygget op omkring den centrale museumsgade byder Trapholt din fantasi op til dans med skiftende udstillinger med danske og internationale kunstnere og designere.  

Oplev Arne Jacobsens Kubeflex sommerhus, der er en totaloplevelse for det design- og arkitekturinteresserede publikum; det eneste af sin slags.  

Eller hvad med at sammensætte din helt egen udstilling af værker fra samlingen i DIN udstilling. 

Trapholt er kendt for sin smukke beliggenhed. Museet bugter sig gennem en skulpturpark og et smukt haveanlæg højt over Kolding Fjord. Fra museet og caféen er der en fantastisk panoramaudsigt. I designbutikken finder du et bredt udvalg af interiørdesign fra danske og internationale brands. 

Gastronomi 

Gastronomisk Hotspot Vejle 

Tag på en gastronomisk opdagelsesrejse i Vejle. Her finder du et spirende økosystem af spændende restauranter – street food stalls, og social dining, til Michelin præmierede helhedsoplevelser. Alt sammen på en madscene hvor de lokale råvarer spiller hovedrollen.  

Gastronomi 

Gastronomisk Hotspot Kolding 

Tag på en gastronomisk opdagelsesrejse i Kolding, hvor du finder et spændende udvalg af spirende restauranter i særklasse. Mange af madoplevelserne får du i byens historiske rammer – alt fra ombyggede fabriksbygninger til fangekælderen under byens historiske kongeslot.  

 

 

Add On 

Kunst & Design 

LEGO HOUSE® 

LEG MED FORMER I LEGO HOUSE®  

Drømmen om den ultimative LEGO® oplevelse til LEGO fans i alle aldre er kommet til live. Rammerne er skabt af den verdenskendte danske arkitet Bjarke Ingels. Men udgangspunkt i den kendte 2x4 LEGO klods inviterer bygningen til leg og vækker din fantasi. Her kan du lege dig gennem det store hus og bygge minder for livet.  

Millioner af LEGO klodser venter i en lang række hands-on oplevelseszoner. Byg et havdyr. Skab en LEGO blomst. Skyd film. Hjælp din biavlerrobot. Leg byarkitekt for en dag og styr en hel interaktiv by. Mærk, hvordan læring gennem leg, mobiliserer langt flere kanaler til læring, end når du forsøger at læse dig til ny viden. 

I de øverste etager kan du finde fantastiske modeller bygget af AFOLs (Adult Fans of LEGO). I kælderen kan du gå down memory lane og se stort set alle LEGO æsker, der er produceret gennem tiderne. 

 

Gastronomi - ud i det fri

Skærsøgaard Vingård 

Vingården ligger i EU’s nordligste og Danmarks eneste vinområde (appellation). Vingårdens signaturvin ”DONS” har Beskyttet Oprindelses Betegnelse, der svarer til AOC i Frankrig og DOC i Italien. Skærsøgards vine bærer præg af dansk sommer med lyse nætter, langsomt aromatisk afmodning af druerne og klassisk håndværksmæssig fremstilling af vinene. De fleste af Skærsøgaards vine har opnået medaljer ved det årlige EU-regulerede Danske Vinskue siden 2001. Desuden har vinene siden årgang 2006 opnået over 100 internationale medaljer.   

Gastronomi 

Grand Royal

Den forhenværende michelinrestaurant MeMu lukkede i 2023 og genopstod kort efter med nyt navn og nyt koncept. Nogle måneder efter åbningen, blev restauranten, der nu hedder Grand Royal, belønnet med en michelinstjerne.

Gastronomi 

LYST 

LYST ligger i den ikoniske bygning FJordenhus i Vejle. Restauranten er skabt i tæt samarbejde med Studio Other Spaces, Olafur Eliasson og Sebastian Behmann. Hver dag skaber vi en unik menu, der afspejler vejret, tiden, årstiden og dyrkningen. Din unikke LYST-oplevelse vil bestå af 20 lokalt producerede serveringer, der er påvirket af de fire elementer; Luft, Ild, vand og Jord. Spiseoplevelsen varer i ca. 4 timer (for større grupper4-5 timer). Efter middagen vil baren være åben.  

Historie & Kultur 

Spaoplevelse i Dronning Dorotheas Badstue 

I Dronning Dorotheas Badstue kan du få dig den skønneste wellnessoplevelse. Læn dig tilbage og lad dig forkæle i vores historisk indrettede omgivelser. Badstuen kan byde på en lang række faciliteter som sauna, relaxbassin, dampbad, udendørs spa m.m samt et stort udvalg af behandlinger. 
Periodebestemt entré til badstuen søndag – fredag. 
Lørdag er der ingen entré uden behandling. 

Ud i det fri (casual outdoor)  

Syvårssøerne - Frederikshåb Plantage - Guidet Vandretur 

Syvårssøerne ved Frederikshåb Plantage er i øjeblikket en af Danmarks største natur-turistattraktioner, da vandet står meget højt i de mystiske Syvårssøerne og flere stier i området er oversvømmet. En vandretur her er en spændende oplevelse. https://www.guideservicedanmark.dk/vandretur-syvaarssoeerne-frederikshaab-plantage