©  Foto:

UNESCO anbefaler - Se hvad UNESCO anbefaler af vidunderlige oplevelser

Se hvad UNESCO anbefaler 

Historie & Kultur Kunst & Design Gastronomi 

Kom og oplev kulturhistorie i verdensklasse. Det er ikke noget, vi siger. Det gør UNESCO.  

Besøg Christiansfeld – en by, der er rejst på en bar mark i 1771 af en pietistisk tysk brødremenighed og er så velbevaret, at den er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.  

Eller kongernes Jelling, som byder på verdens største runesten. Fra denne vikingefæstning blev Danmark samlet og overgangen fra Asatro til Kristendom skrevet i sten. 

Kolding er også på en UNESCO-liste, og er dermed anerkendt som Creatve City of Design.  

Og så er der alt det andet, du kan opleve. F.eks. er det gastronomiske niveau i området tårnhøjt, hvilket Michelininspektørerne har kvitteret for med stjerner til flere restauranter. Nyd det. Eller find dine kulinariske stjernestunder hos en af de mange andre ambitiøse spisesteder i området.  

Historie & Kultur 

CHRISTIANSFELD 

I 1771 blev Brødremenigheden i Herrnhut inviteret af kongen, Christian VII, til at anlægge en brødreby i Christiansfeld. Brødremenigheden takkede ja og byggede en by på en bar mark. Den følger menighedens traditionelle byplan og er i dag så velbevaret, at Christiansfeld er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. 

De må have været lidt forvirrede i Herrnhut, da invitationen kom. For den forrige konge, Christian VI, havde smidt brødremenigheden ud af landet. Men nu - under oplysningstidens mildere vinde - bød kongen dem tilbage. Håbet var, at brødremeningheden kunne skaffe vækst og velstand til hertugdømmet Slesvig.  

I starten af 1800-tallet var over 700 mennesker og 21 forskellige håndværkerfag flyttet til byen. Nogle af dem må have været bagere. For den dag i dag er byen kendt for sine honningekager. 

Historie & Kultur 

KONGERNES JELLING 

INDTAG KONGERNES JELLING. 

Magtcentret Kongernes Jelling blev bygget for at imponere alt og alle. Et område på størrelse med 20 fodboldbaner var befæstet med en palisade på ca. 4 meters højde. Kom og lev dig ind i historien. Se Danmarks fødselsattest. Oplev, hvordan kongemagten manifesterede sit greb om danernes rige med voldsom kraft. 

Kongernes Jelling fanger dig den dag i dag. Dristige fortællergreb inviterer dig ind i en dialog med historien. Kunstneren Ingvar Cronhammar viser med sin installation, hvor storvikingeborgen var. Indenfor drager ny formidlingsteknologi og kridttegninger dig i fortællingen. 

Det er rekordernes sted. Det finder du vikingetidens største bygningsværk. Her kan du se verdens største runesten. Og største skibssætning. Alene til de ydre palisader har krævet mere end 4.000 fuldvoksede egestammer. Det har kostet kræfter, lemmer og liv. 

 

Add ons 

Gastronomi 

Grand Royal

Michelin-restauranten MeMu lukkede i 2023, hvorefter ejerne ændrede navn og koncept og genåbnede kort efter under navnet Grand Royal. Få måneder efter åbningen, modtog restauranten en Michelinstjerne.

Gastronomi 

LYST 

Restaurant Lyst fik sin første Michelinstjerne. Her får du en gourmetoplevelse, hvor du kan fordybe dig i årstidernes nøje udvalgte råvarer, leveret af producenter med en kompromisløs tilgang til kvalitet.  

LYST ligger i den ikoniske bygning Fjordenhus i Vejle. Restauranten er skabt i tæt samarbejde med Studio Other Spaces, Olafur Eliasson og Sebastian Behmann. Hver dag skaber vi en unik menu, der afspejler vejret, tiden, årstiden og dyrkningen. Din unikke LYST-oplevelse vil bestå af 20 lokalt producerede serveringer, der er påvirket af de fire elementer; Luft, Ild, vand og Jord. Spiseoplevelsen varer i ca. 4 timer (for større grupper 4-5 timer). Efter middagen vil baren være åben.  

Kunst & Design 

TRAPHOLT 

Besøg Trapholt museum for moderne kunst og design.Museets arkitektur udgør i sig selv en attraktion. Bygget op omkring den centrale museumsgade byder Trapholt din fantasi op til dans med skiftende udstillinger med danske og internationale kunstnere og designere.  

Oplev Arne Jacobsens Kubeflex sommerhus, der er en totaloplevelse for det design- og arkitekturinteresserede publikum; det eneste af sin slags.  

Eller hvad med at sammensætte din helt egen udstilling af værker fra samlingen i DIN udstilling. 

Trapholt er kendt for sin smukke beliggenhed. Museet bugter sig gennem en skulpturpark og et smukt haveanlæg højt over Kolding Fjord. Fra museet og caféen er der en fantastisk panoramaudsigt. I designbutikken finder du et bredt udvalg af interiørdesign fra danske og internationale brands. 

Historie & Kultur 

KOLDINGHUS 

Koldinghus er et kraftcenter inden for kultur, kunst og design. Efter en brand i 1808 lå Koldinghus hen som ruin. Først efter 160 år begyndte genopbygningen for alvor. Til gengæld er resultatet en attraktion i sig selv. Kom. Oplev slottet, Kongernes Samling og andre gode udstillinger. 

Det var arkitekterne Inger og Johannes Exner, som slog stregerne og tænkte de store tanker i renoveringsprojektet. Ideen var at lade ruinen stå så råt som muligt og lave tag- og væginddækning i materialer, som klart skildte sig ud fra de oprindelige. Resultatet er hele rejsen værd.  

Det 750 år gamle kongeslot er en del af Kongernes Samling. Og kongehuset står ofte bag interessante udstillinger, der trækker mange gæster til.