©  Foto:

Vorbasse - Lille by tæt på Billund

Lille by, stor historie
Sådan bør Vorbasse præsenteres. For Vorbasses historie er noget helt specielt i dansk, ja endda i nordeuropæisk sammenhæng. Mens vi for andres byers vedkommende kun kan gætte på hvordan deres forhistorie har været, så er Vorbasses kortlagt ved de største udgravninger der nogensinde er foretaget i Danmark.

Her har boet mennesker siden 300-tallet. Der har været 8 landsbyer, som har ligget inden for et snævert område i løbet af 11-1200 år. Siden ca. år 1100 har Vorbasse så haft sin nuværende placering. Alt det ved vi takket være de udgravninger der fandt sted 1974 – 1987. Aldrig nogensinde har der i Danmark været så omfattende udgravninger, og det vil næppe blive gentaget. Denne kontinuerlige historie er så enestående, at den er genstand for studier over hele Europa. 

Vorbasse har siden middelalderen haft et marked, som i dag er blandt landets største. I en lang forlænget weekend kan der snildt komme en kvart million mennesker til Vorbasse. Her kan der handles, pranges og købes i den helt store stil. Det var her legendariske ”professor” Labri kaldte landsbyens gadekær Vorbasse Krigshavn. I dag kan man helt passende se et krigsskib, om end i mindre størrelse flyde rundt i det smukt renoverede gadekær. 

Vorbasse kan byde på en stor og meget populær campingplads, en stor skole, svømmehal, kro og en hal.