Jernaldermiljoet i Vingsted v Vejle

Vejlemuseerne

Foto: Vejlemuseerne

Se alt det spændende inden for kunst, historie og arkæologi og sjove interaktive oplevelser.

Se Rembrandt flotte grafiske tryk. Oplev mosens kraft og et af verdens bedst bevarende moselig. Udforsk vindkraften vers. 1.0 fra 1850’erne. 
Vejles store museumsorganisation, Vejlemuseerne, består af ti museumsoplevelser i Vejle Kommune, og alle har gratis adgang for børn og voksne.

Billede udenfor Vejle Kunstmuseum

©VejlemuseerneFoto:Vejlemuseerne

Vejlemuseerne -VejleKunstmuseum Udstilling

©VejlemuseerneFoto:Vejlemuseerne

Vejlemuseerne -VejleKunstmuseum Kunst og Design

©VejlemuseerneFoto:Vejlemuseerne

Vejle Kunstmuseum

På Vejle Kunstmuseum kan du opleve kunst i alle afskygninger – du finder både grafiske tryk, guldalderkunst og skulpturer i samlingen, som tog sin spæde begyndelse helt tilbage til 1890’erne. Her engagerede private borgere sig i etableringen af et kunstmuseum, som skulle være åbent for alle. Museet slog første gang dørene op i 1901, og har i dag til huse i smukke rammer, tegnet af Kim Utzon Arkitekter. Som gæst på Vejle Kunstmuseum kan du få lov at nærstudere værker skabt af kunstnere som Rembrandt, Robert Jacobsen og Asger Jorn. Du kan også opleve unikke særudstillinger, inspireret af aktuelle tema og debatter. 

Sammensæt dit besøg præcist, som du vil - oplev kunsten på egen hånd, eller book en rundvisning. Husk også at tage en pause til refleksion i museets café. Og grib Kunstmuseets Skulpturguide med under armen, når du går. Så kan du forlænge besøget ved at gå på jagt efter de mange skulpturer, som er placeret rundt omkring i Vejle. 

Kunstmuseet har god tilgængelighed for kørestolsbrugere og gangbesværede. 

Kulturmuseet

I Vejles gamle spinderihaller i Vestbyen ligger Kulturmuseet, og her finder du flere udstillinger, som fortæller om Vejles historie fra oldtiden til i dag. Tag med tilbage til Jernalderen, hvor de originale udstillede genstande fortæller historien. Oplev mosens kraft ved at komme helt tæt på et af verdens bedst bevarede moselig – en kvinde, man længe fejlagtigt troede var dronning Gunhild. Lær om industrialiseringen og livet som arbejder i Vejle, da livet blev vendt op og ned af bomuldsindustrien og og jernstøberiet i Vejle. Det startede med lange arbejdsdage, risikofyldte arbejdsforhold og lav løn. Men det blev snart bedre. I 1891 fik arbejderne søndagsfri. Og i 1920 indførte den socialdemokratiske regering med Stauning i spidsen en 8-timers arbejdsdag. Og et liv med frihed, foreninger og fest begyndte. For ingen bestemte, hvad du gjorde, når fabriksfløjten lød, og du fik fri.
 

Kulturmuseet i Vejle

Kulturmuseet

© Vejlemuseerne
Foto: Vejlemuseerne
Ravningbroen i Vejle - Vejlemuseerne

Ravningbroen

i Vejle

Foto: Vejlemuseerne

Ravningbroen – Danmarks længste bro i 1.000 år
Ravningbroen er blot et blandt flere historiske byggerier fra Harald Blåtands tid. De vidner alle om de store ambitioner; Harald Blåtand havde, og hvilke enorme ressourcer han satte ind på at nå dem. Ravningbroen er unik. Det var den længste bro i danmarkshistorien i næsten 1.000 år. Og blev først overgået, da den bro, vi nu kalder den gamle Lillebæltsbro, var ny. Den blev indviet i 1935. Ravningbroen målte i sin tid ca. 760 meter og var 5 meter bred. I dag er et stykke af broen blevet rekonstrueret, så du kan se, hvor avanceret vikingerne kunne bygge i træ. Hvad Harald skulle bruge broen til, er usikkert. Sandsynligvis har den kun været i brug i få år, for intet tyder på, at den nogensinde har været repareret. 
Hvis du er på tur gennem Vejle Ådal, bør du tage sig tid til et stop i Ravning Enge. Du kan besøge Ravningbroen som et stop på Bindeballestien. 
Strækningen mellem Vejle by og Ravningbroen er kørestolsvenlig. Adgangen til den rekonstruerede bro er dog ikke kørestolsvenlig.  
 

Vejlemuseerne - Bindeballe Station

Bindeballe Station

© Vejlemuseerne
Foto: Vejlemuseerne

Måske har du været på stedet og har oplevet Bindeballe Købmandsgård. Så kig over på den anden side af vejen. Her ligger Bindeballe Station. Bindeballe fungerede som station på den gamle Vandelbane. Stationsbygningen fra 1897 fungerer nu som et museum, hvor du kan komme ind og se det rekonstruerede billetkontor samt ventesalen. Udenfor finder du en gammel DSB-vogn fra 1928, en teltplads med faciliteter og de gamle spor. I dag går den populære vandre- og cykelsti Bindeballestien forbi stationen.

Vejlemuseerne -Munkens Teglovn

Munkenes Teglovn

© Vejlemuseerne
Foto: Vejlemuseerne

En af de mere ukendte oplevelser i Vejle er Munkenes Teglovn. Historikere mener, at de såkaldte sortebrødre-munke i middelalderen overtog en kirke af træ, men valgte at bygge en klosterkirke af mursten i Vejle. De har så konstrueret en teglovn for at brænde munkesten til bygningen. Hermed var de en del af et stort teknologispring fra vikingernes træbygninger til mere holdbare bygninger i sten. Teknikken til at fabrikere munkesten kom til Danmark omkring år 1160. Det er lidt vildt at tænke på, at det kun er 200 år efter, at Haralds mænd baksede med at bygge konge- og ringborge i egetræ. I dag kan du se resterne af en teglovn fra middelalderen på Jagtvej i Vejle.

I Tørskind Grusgrav finder du en af Danmarks få landskabsskulpturer. Skulpturen består af ni delskulpturer, som tilsammen skal opleves som ét kunstværk. De store monumentale skulpturer er bygget i naturmaterialerne beton, jern, granitsten og træ. De sætter os små mennesker i spil i naturen og starter en dialog mellem himmel og jord. Alt efter tiden på dagen og året kan skulpturerne opleves helt forskelligt. De er placeret langs et større, kuperet stisystem i Tørskind Grusgrav, så du kan opleve solens gang fra opgangen i øst til nedgangen i vest, når du vandrer gennem udstilling.
Kombinér din tur til landskabsskulpturen med en gåtur langs Vejle Å i den smukke ådal.

Vingsted Jernalder

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af de største i Danmark. Det består af huse, marker, værksteder, offerpladser og meget mere, som tilsammen skaber rammerne for en bosættelse, som den så ud i jernalderen. Man er altid velkommen til at gå en tur i jernaldermiljøet, men husk, at husene kun er åbne i forbindelse med arrangementer og aktiviteter. Planlæg dit besøg på forhånd, hvis du vil have det hele med. Om sommeren kan du tage med Aud eller Ravnhild på en af de faste rundture eller deltage i et af årets jernaldermarkeder. Her kan du også booke en rundtur, som passer til dit program, så du dermed bliver endnu klogere på fortiden. 

Besøg Jernaldermiljøet i Vingsted og oplev, hvordan livet var for mennesker for 2.000 år siden. Som gæst i jernalderen får du lov til at tage del i en hverdag i et helt andet tempo end det, vi kender i dag. Melet kværnes med håndkraft, tøjet plantefarves og dyrene skal passes. Nogle dage udføres ritualer for at få gudernes støtte i en svær tid. Andre dage afholdes der markeder eller højtider. Et besøg i Vingsted Jernalder er både for den historieinteresserede, håndværkeren og naturmennesket - eller blot dig, der har lyst til en dag i roligt tempo.

Du kan året rundt tage en gåtur i Vingsted Jernalders fantastiske rammer, området er altid åbent. Vær dog opmærksom på, at husene kun er åbne for publikum i forbindelse med aktiviteter.

Vingsted Jernalder er ikke egnet for kørestolsbrugere og gangbesværede.

Vejlemuseerne - Vejle Vindmoelle

Vejle Vindmølle – dansk vindkraft vers. 1.1

© Vejlemuseerne
Foto: Vejlemuseerne

Den første vindmølle kom til Danmark i 1200-tallet. Det var en stubmølle. Møllen stod på en stub, og når vinden drejede, måtte man dreje hele møllen med rundt op mod vinden. I begyndelsen af 1800-tallet kom en ny mølle til landet. Den hollandske mølle. Her er det kun møllehatten, der drejer rundt. Den kunne bygges kraftigere og var lettere at håndtere. Vejle Vindmølle er en tårnmølle; en variant af den hollandske mølle, hvor mølletårnet er bygget i sten. 
Vindmøllen er Vejles vartegn #1. Den ligger i bakkedraget i den sydlige del af Vejle. Og herfra tårner Vejle Vindmølle sig op og kan ses i store dele af byen. Den fine, gamle mølle stammer fra 1890, men der har været en mølle på stedet siden 1846. Tag et kig indenfor i møllen og se inventaret, som er fra 1930’erne. Tag trappen op i møllen og få en skøn udsigt over Vejle by, Grejsdalen, fjorden og ådalen fra toppen af vindmøllen. Er du interesseret i kunst, kan du nyde Vejle 
 

Vejlemuseerne - Randboeldal museum

Randbøldalmuseet

© Vejlemuseerne
Foto: Vejlemuseerne

På Randbøldalmuseet kan du lære om, hvordan man i gamle dage producerede papir og tøj. På udvalgte dage er der workshops i papir- og væveværkstederne. Udenfor kan du prøve kræfter med vandet gennem forskellige eksperimenter. Det var nemlig her, i Jyllands første industrilandsby, at der blev anlagt em papirfabrik i 1732. Senere kom der en klædefabrik til. Vejle Å var grundlag for produktionen pga. vandkraften i åen.
 

Egtvedspigens grav ved Vejle

Egtvedpigens Grav

© Vejlemuseerne
Foto: Vejlemuseerne

Egtvedpigen er et af Europas fineste fund fra bronzealderen. Det blev gjort, da gårdejer Peter Platz stødte på en kraftig tilhugget egestamme i 1921. Få historien ved Egtvedpigens Grav. Her kan du komme indenfor i den lille udstilling om den 16-årige pige, som blev fundet for over 100 år siden i en egetræskiste i en lille høj på en mark. Se en kopi af klædedragten og egetræskisten. Vær opmærksom på, at det originale fund ligger til hvile på Nationalmuseet.