Det planlagte liv
Vi mennesker tænker store tanker og lægger fine planer. Det er vores natur. Men går alt efter planen, når tankerne føres ud i livet? Eller er vi dømt til at leve efter den kynisme, som militæret har som dogme: Planer holder kun til første møde med virkeligheden.
Det tema dykker vi ned i på denne tur. Kom med!
Turen, Vikingekongernes Planlagte Liv, fører dig forbi en magtdemonstration af dimensioner.
Monumenter af gigantisk karakter
Monumentet kostede titusindvis af mandetimer, men var kun i brug i få år. Harald fik også bygget Ravningbroen, der dengang var Nordeuropas længste bro, og opførte ringborge fordelt ud over landet.
Vikingekongernes Planlagte Liv
Det Planlagte Landskab
Turen, Det Planlagte Landskab tager dig med tilbage til 1864, hvor Danmark tabte de rige hertugdømmer, Slesvig og Holsten, til tyskerne. Landets areal skrumpede dramatisk, antallet af borgere blev halveret.
Store dele af den bedste landbrugsjord gik tabt. Nederlaget kaldte på selvransagelse og en ny national bevidsthed. Mottoet ’Hvad udad tabes, skal indad vindes’ vandt genklang.
Dermed kom de store uopdyrkede områder i Jylland i fokus, og opdyrkningen af heden gik for alvor i gang.
På turen Herrnhutternes planlagte Liv kan du udforske den planlagte by, Christiansfeld. Det er en af Danmarks første byer, som er resultatet af en egentlig byplanlægning.
Brødremenighedens byplan blev skabt med klarhed og stringens. I dag er Christiansfeld udnævnt som verdensarv. Projektet var umiddelbart en succes, men den økonomiske og sociale saltvandsindsprøjtning gik i sig selv, da Danmark måtte afstå Slesvig.
Herrnhutternes Planlagte Liv
Det Planlagte Liv i Fæstningen
På turen Det Planlagte Liv i Fæstningen kan du gå igennem den historie fæstningsby, Fredericia.
Christiansfeld blev Fredericia bygget på en bar mark. Et øde sted hvor ingen by burde bygges. Området gav dog god mening militært.
Efter at Jylland havde været besat, plyndret og afbrændt i perioden fra 1626-29 og igen i 1643-45 stod det klart, at Jylland havde brug for et forsvar med blandet andet en stærk fæstning.
Mød en pralhals fra vikingetiden, som forandrede den europæiske historie, oplev nogle glade kristne fra Tyskland, der bragte verdensarv med til Danmark, en håndfuld generaler, der tog fusen på den slesvig-holstenske-preussiske hær i 1849 og endelig det planlagte landskab, der er endt med at tage livet af de dyr og planter, som ikke retter sig ind efter linealer og krav til arealudbytte.
Tag med på turen: Det Planlagte Liv , og hør, hvordan planer blev til virkeligelighed.