Besøgscenter ved Skamlingsbanken
HsitoryCulture-Mark-Haven-Billund-DestinationTrekantomraadet

Smag på historien

Foto:FlyingOctober&DestinationTrekantomraadet

Mad og drikke har i høj grad formet den verden, vi lever i nu. Overdådige serveringer har gennem tiden været brugt til at markere status og magt; mens hverdagens kost har gjort en forskel for høj som lav – for sundhed eller mistrivsel, for vellevned eller sult, for overlevelse eller tidlig død.

Samtidig har festens tråde vævet stof til masser af op- og nedture. Fra vikingernes Jól over overdådige bryllupsfester til nutidens julefrokoster er magtstrukturer blevet udfordret, konger er blevet afsat og nye magthavere kåret. Festen cementerer vores sociale eksistens, men er også farlig. En forkert bordplan kan starte slægtsfejder og blodhævn.

Omvendt er de fællesskaber, som fester og selskaber skabte, også vigtige. De har flyttet holdninger og skabt stemninger. Som du kan se det i de folkemøder, der blev holdt på Skamlingsbanken. De var med til at udvikle og fastholde danskheden i Nordslesvig. Var det ikke sket, ville den danske grænse sandsynligvis have gået lige syd for Kolding.

Du kommer ikke udenom øl og kager, hvis du vil forstå menneskehedens historie. Og for at fejre den historie står hvert sted på denne tur klar med nogle særlige drikkevarer, du kan købe med hjem i din kurv. Gør det. Og smag på historien, når du kommer hjem.

Vold ved Fredericia - DestinationTrekantomraadet
Det planlagte liv – og virkeligheden
Jellinge stenene - Kongernes Jelling
Kan tro flytte bjerge?
Museum Kolding - Zelle 2
Med livet som indsats
HISTORY AND CULTURE - Koldinghus from the outside
HISTORY AND CULTURE