©  Foto:

Fredericia Vold

Oplev Fæstningsværket Fredericia Vold, er et af Nordeuropas ældste og mest velbevarede voldanlæg.

En grøn oase midt i Fredericia

Mærk historiens vingesus og få fantastiske naturoplevelser på Fredericia Vold. Volden, der tidligere var et aktivt forsvarsanlæg, har været fredet siden 1917 og er i dag en af de største byparker i Danmark. Fredericia Vold fungerer som både naturpark, historisk formidlingsområde og kulturelt møde- og fristed. Med et stisystem på hele 18 kilometer sammenlagt, er der rig mulighed for at opleve det skønne naturområdes varierende dyre- og planteliv.

Det perfekte udflugtsmål

Voldanlægget har flere højtbeliggende udsigtspunkter, hvor du kan stoppe og nyde den fantastiske udsigt ud over Fredericia by og Lillebælt. Se fx Fredericia fra oven fra toppen af Det Hvide Vandtårn!

Ønsker du at tage et hvil eller holde en pause undervejs, mens du udforsker Volden, er der også rig mulighed for dette - medbring en picnic eller spis frokost ved de opstillede borde og bænke rundt ved stierne. Det er let at komme op på voldanlægget via de adskillige op- og nedgangsstier og trapper, der er spredt ud over området. Den lette adgang der er med til at gøre voldanlægget til en integreret del af Fredericia centrum.

Handicapvenlig: Voldens hovedstier og flere af de mange op- og nedgangsstier er kørestol- og crosser-venlige. Stierne er grusstier. Der er handicap-parkering på alléen "Ved Landsoldaten".

Planlagte begivenheder og guidede ture

Ønsker du yderligere information om Fredericias seværdigheder og planlagte begivenheder, kan du læse mere her. VisitFredericia arrangerer året rundt guidede ture på voldanlægget - book plads på en af de planlagte ture, eller bestil en privat rundvisning.

Udforsk Fredericia Vold på egen hånd

Fredericia Volds stisystem indbyder til masser af vandreture. Gå selv på opdagelse, eller prøv en af de mange fastlagte ruter og oplev meget mere af Fredericia Vold. Der er både traditionelle vandreruter og interaktive oplevelser. Læs meget mere om de mange forskellige ruter her!

Planlæg din næste tur på Volden: Se kort og folder med information om Fredericia Vold her!

Skønne naturoplevelser

Voldens mange stier går forbi vildtvoksende krat af hvidtjørn, de lavtliggende områder omkring voldgravene, Legepladsen ved Volden og områder med græsarealer. Uanset årstid og vejrforhold er Volden et besøg værd.

I det tidlige forår, kan du støde på skrubtudser, som er på vej ned til voldgravene, og om sommeren kan du opleve flagermus i aftenskumringen, som dykker efter insekter hen over voldgravenes vandspejl. Hvis du er heldig, spotter du måske også en flagspætte eller et rådyr på din tur!

Fredericias bedste badestrand

Kombiner turen i det grønne med sand mellem tæerne: I direkte forlængelse af Fredericia Vold ligger den familievenlige badestrand Østerstrand. Her kan du hoppe en tur i bølgen blå, besøge strandcaféen Urbania Beach Bar eller prøve nogle af de mange aktivitetsmuligheder, der findes langs strandbredden.

Shopping og caféer i gåafstand

Langs Fredericia Vold findes adskillige op- og nedgangsstier og trapper, der er med til at gøre voldanlægget til en integreret del af Fredericia centrum. Via disse er det nemt at bevæge sig fra Fredericia Vold til Fredericias hyggelige midte.

Fra Volden er der nemlig kun få minutters gang til Fredericias gågader og den nye bydel Kanalbyen. Voldens placering omkring bymidten skaber en enestående mulighed for at kombinere en tur i det grønne med shopping og cafe-besøg!

Fæstningsværk og voldanlæg

Fredericia blev grundlagt i 1650 som et strategisk placeret forsvarsværk med voldanlæg og fungerede som aktivt fæstningsværk frem til 1909.

Fæstningsværket Frederiksodde, der senere kom til at hedde Fredericia, blev anlagt efter en ny byplanlægningstrend, hvor man i stedet for at føje et nyt forsvarsværk til en eksisterende by grundlagde en ny by og et nyt forsvarsværk som en samlet enhed. Fredericia er en af de meget få danske byer, der er grundlagt på denne måde! Arbejdet med at anlægge det store voldanlæg foregik med skovl og trillebør og blev udført af bønder, soldater og straffefanger.

Fæstningens samlede omkreds er på 4.600 m fordelt på tre dele: Hovedelen af voldlinjen mod landsiden og  Øster Vold og Søndre Vold, der ligger ud mod vandsiderne. I forlængelse af voldlinjen ligger 7 hele og 2 halve bastioner.

Oplev historien på Volden

Et besøg på Fredericia Vold byder ikke kun på skøn natur, men bringer dig også helt tæt på Danmarkshistorien. På voldanlægget, der har spillet en central rolle i flere af Danmarks krige gennem tiden, kan du opleve de gamle kanoner, der blev brugt til at forsvare Danmark. Dele af Volden, fx Kongens Bastion, er desuden ryddet for træer og har lavtslået græs, så man bedre kan fornemme voldsidernes skarpe linjer og de imponerende bastioner, der giver Fredericia Vold sit karakteristiske kantede udseende.

Under dit besøg på Fredericia Vold kan du også hilse på bronzestatuen Den Danske Landsoldat. Landsoldaten, der var det første monument i verden, som hyldede den menige soldats indsats, er en vigtig del af den fredericianske identitet. Du finder statuen på Landsoldatpladsen mellem Prinsessens Bastion og Prins Georgs Bastion.
Se kort over Fredericia Vold her!

Læs mere om Fredericias spændende historie

Hvis du er nysgerrig kan du læse meget mere om Voldens fascinerende historie her. Du kan også dykke ned i omstændighederne bag Slaget ved Fredericia i 1849 under 1. Slesvigske Krig, der resulterede i en af de vigtigste sejre i dansk krigshistorie. Sejren spiller en stor rolle for byens selvforståelse og fejres hvert år med byfesten 6. Juli-Dagene.

Parkering i Fredericia

Parkering findes langs indersiden af Volden, samt i midtbyen. Fra parkeringspladsen Norgesgade Nord, parkeringen langs Øster Voldgade eller p-pladserne ved Landsoldatpladsen har du ikke langt til voldanlægget.

 

Se, hvad andre deler på Instagram

#fredericiavold #visitfredericia