Harteværket – Danmarks første store vandkraftværk

Foto: Visit Kolding

Harteværket er et af Koldings nyeste oplevelsescentre. Deltag i aktiviteterne og lær nyt om vand, energi og bevægelse.

Kun 3 kilometer uden for byen ligger Harteværket - et oplevelses center for både børn og voksne. 

Kom og bliv klogere på energi, vand og bevægelse. Bygningerne er historiske og opført med største omhu – som man gjorde for 100 år siden. Harteværket ligger kun tre kilometer uden for Kolding. Nyd en dag i vandkraftens tegn. Udforsk Harteværket. Tag på tur i kano. Oplev den rige natur i ådalen. Tag gerne mad med på turen og spis den i madpakkehuset.

Harteværket er en vandkraftcentral. Vandets fald driver turbinerne, der via generatorerne omdanner vandets kraft til elektricitet.

Vandlegeplads ved Harteværket

Foto:Harteværket

Madpakkehus Harteværket

Foto:Harteværket

Kano ved Harteværket

Foto:Harteværket

Vi har brugt vandkraft i Danmark i over 1.000 år. Den første danske vandmølle kan med andre ord have snurret, da Harald Blåtands søn, Svend Tveskæg, var konge. Vandmøllerne var værdifulde. Selv de tidligste vandmøller kunne erstatte op til 100 menneskers arbejdskraft. I slutningen af 1800-tallet begyndte man, især i Jylland, at bruge vandkraft til at producere el. I 1920 var næsten halvdelen af hele Jyllands elproduktion baseret på vandkraft. Det mest moderne var Harteværket, som ved indvielsen var Danmarks første store vandkraftværk.

Fra vand til strøm

Harteværket producerer stadig strøm til Kolding by, når der er vand nok, men er i dag primært et oplevelsescenter for børn og voksne. Inde i den historiske bygning kan du på helt tæt hold opleve, hvordan vand kan lave strøm. Hvis du er heldig, går de store turbiner i gang, mens du er der.

Den interaktive sandkasse indbyder til masser af leg. Og børn og voksne kan udforske el-apparater fra gammel tid og fx se, hvordan en stikkontakt så ud, da farfar var knægt.

Nyd områdets natur

Lige uden for værket kan børn og ligesindede lege i timer på vandlegepladsen. Prøv det. Eller besøg den nye trampolinpark med hele otte forskellige trampoliner. Hvis du insisterer på at nyde naturen på den lidt mere voksne facon, så er området smukt og grønt, og indbyder til gåture og ophold i det grønne. Husk lige at gå hen forbi det store vandrør, som fodrer værkets turbiner med op til 6.000 liter vand i sekundet. Hvor meget er 6.000 liter? Tænk på en liter mælk. Tænk så på 6.000 liter. På et sekund. Der falder over 26 m. Det er den kraft, der giver Harteværket muskler svarende til 1.350 hk.

Lej en kano og stå til søs

Hvis du vil prøver kræfter med vandet på en helt anden måde, så lej en kano hos Harteværket. Nyd naturen fra vandsiden. Sejl ind til midtbyen, læg til ved Søndertorv og spis jeres frokost på en café. Eller tag turen ud under motorvejsbroen og nyd jeres madkurv i naturen. Der er en række forskellige ruter, I kan vælge, alle med mulighed for at lægge til forskellige steder og nyde naturen på land.

Find turene på Harteværkets hjemmeside. Her kan du også booke din kano. Se også, hvor langt I kan nå på den tid, I har sat af. Husk, at I får strømmen imod jer på turen tilbage til Harteværket, så I skal afsætte mere tid til hjemturen, end I brugte på udturen.

Harteværket i Kolding - Vandlegepladsen

Foto:Harteværket

Kanoer ved Harteværket

Foto:Harteværket

Tubinerne ved harteværket

Foto:Harteværket

Få mere info om Harteværket her.

Harteværket blev taget i brug kort efter Første Verdenskrig og leverer stadig el til Kolding by.

Spiller Harteværket stadig en rolle i dagens energiforsyning?

Det korte svar er: Ja. Selv om vandtilførslen gennem årene er reduceret kraftigt, kan Harteværket også i dag være en vigtig brik i energiforsyningen. Den reducerede vandmængde skyldes projekter med naturgenopretning fx af åløb som Vester Nebel Å. Det har betydet, at Harteværket i dag kun får omkring 1/3 del af den vandmængde, værket fik, da produktionen var højest. Da værket blev indviet, producerede det omkring halvdelen af elforbruget i Kolding. I dag dækker produktionen kun 1%.

Fra vand til vind

Når værket alligevel kan spille en stor rolle i energiforsyningen, så skyldes det den store vækst i vindenergi. Vinden blæser ikke lige kraftigt fra dag til dag. Derfor er vindkraft i sin natur uforudsigelig. Den ene dag producerer vindmøllerne på toppen af deres ydeevne. Den næste dag står de stille. Det sker ikke med vandkraft. Vandstanden kan svinge i år med meget tørke, men er ellers stabil. Vandet er der. Det er stemmet op i Donssøerne og har en faldhøjde på 25,4 meter. Det er Danmarks højeste faldhøjde. Når værket kører for fuld kraft, hvirvler 6.000 liter vand gennem anlægget hvert sekund. I hestekræfter giver det en kapacitet på 1.350 hk eller rundt regnet 1.000 kW.

Dermed kan Harteværket sammen med andre mindre produktionsenheder i elforsyningen være med til at regulere og stabilisere den samlede elproduktion. Der er i dag mere end nogensinde brug for sådanne former for fleksibel produktion, hvor man hurtigt kan regulere elproduktioner op eller ned i takt med, at vinden eller andet skaber ubalancer i el-systemet.

Bonusinfo: Det er de oprindelige turbiner og generatorer, der fortsat er i drift i værket. Sliddele som lameller m.v. bliver udskiftet efter behov. Men teknologien på Harteværket er den originale og er i dag over 100 år gammel.

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Alpedalsvej 107 A

6000

Koordinater

Længdegrad : 9.425196

Breddegrad : 55.501833