Koldinghus - Jyllands sidste kongeborg

Foto: Koldinghus

Koldinghus er meget mere end et museum. Det er også en restaurering i verdensklasse, hvor du den dag i dag kan fornemme dramaet fra katastrofebranden i 1808. Det er levende historieformidling og stedet, hvor du kan opleve det danske kongehus' fornemme skatte i skiftende udstillinger.

Koldinghus har gennem sin mere end 750-årige eksistens spillet en væsentlig rolle i Danmarkshistorien. I mange år stod slottet grænsevagt for Danmark. For syd for Kolding lå grænsen mod hertugdømmet Slesvig. Slottet har også tjent som kongelig residens og som sæde for den lokale statsadministration.

I dag er det en helt særlig oplevelse at nærme sig Koldings gamle kongeborg. Med sin placering på slotsbanken højt hævet over byen, vækker slottet ærefrygt. Og det var netop meningen, da Koldinghus blev anlagt i 1268 for at vogte over kongerigets grænse mod syd.

 

Kolding

Foto:Jesper Frehr

Gennem århundreder var Koldinghus et af landets vigtigste kongeslotte. Det brændte i 1808 under spanske troppers indkvartering og stod i næsten 100 år som en romantisk ruin, indtil det blev restaureret i 1976-93. Det var arkitekterne Inger og Johannes Exner, der lagde tanker og streger til. De valgte at lade ruinen forblive synlig og anvendte i stedet træ og stål i de bærende og synlige konstruktioner. Resultatet blev - fuld fortjent - anerkendt med EUROPA NOSTRA -prisen i 1993 og er i sig selv en seværdighed i verdensklasse.

Derfor er Koldinghus i dag en moderne turistattraktion. Og slottet er en del af Kongernes Samling, der også har besøgssteder på Rosenborg og Amalienborg. På Koldinghus kan du opleve skiftende særudstillinger, familieaktiviteter i alle skoleferier, koncerter, foredrag, julemarked og et kongeligt udklædningsværksted.

Koldinghus  Kirkesalen Destination trekantomraadet

Foto:Destination Trekantomraadet

Koldinghus set udefra Destination Trekantomraadet

Foto:Destination Trekantomraadet

Koldinghus Par nyder udsigten Destination Trekantomraadet

Foto:Destination Trekantomraadet

Kæmpetårnet har fået sit navn efter de fire statuer af kæmper fra den græske og romerske myteverden, der stod på toppen af tårnet. I dag står kun Herkules tilbage.

Koldinghus for børn

Bliv opslugt af fortiden, når du går gennem salene på det slot, hvor Christian 4. som barn gik i skole. I alle skoleferier åbner slottet forskellige aktiviteter for børn med sjove og kreative workshops. Spæn en tur op i Kæmpetårnet, hvor du kan kigge langt ud over Kolding fra toppen af Koldinghus. Måske leger du, at du er vagt i kongens hær. Se hvor langt væk, du kan spotte fjenden.

Udklædning for børn på Koldinghus

Foto:VisitKolding

Skilt til udklædning på Koldinghus

Foto:VisitKolding

Fægteskole for børn på Koldinghus

Foto:VisitKolding

Genopbygningen af Koldinghus efter branden tog lang tid - det varede over 100 år, inden Kæmpetårnet igen stod i sin fulde højde, og hele slottet igen var under tag.

Slotssøen i Kolding

Slotssøen i Kolding

Foto: Visit Kolding

Slotssøen i Kolding

Slotssøen i Kolding blev anlagt omkring 1570 og var i mange år monarkens ejendom. Derfor måtte ingen hverken fiske eller sejle på søen uden kongens tilladelse. Dog lå der en lille robåd, hvis nu en kongelig gæst ønskede en fisketur. Rundt langs Slotssøen ligger kærlighedsstien, og stien bliver flittigt brugt. Sommeren over arrangeres gratis koncerter ved Slotssøen. På Kulturnatten i august er der forskellige aktiviteter, og Kolding Light Festival slutter hvert år af med et stort fyrværkeri over søen. 

Restaurant Madkælderen på Koldinghus

I kælderen under Koldinghus serverer Madkælderen hver dag en stor traditionel dansk frokosttallerken med hjemmelavede klassiske retter. Torsdag, fredag og lørdag har køkkenchefen kreeret en fast menuen, som bygger på udsøgte danske råvarer fra små lokale producenter i området.

Nyd en 4-retters menu med afstemte vine og en helt fantastisk atmosfære. Du er velkommen til at besøge Madkælderen uden at betale entré til museet.

Slotsbutikken på Koldinghus

Uanset om det er et minde eller den perfekte gave, har Slotsbutikken et stort og varieret udvalg af klassiske souvenirs, dansk design samt unikke produkter, som er inspireret af aktuelle udstillinger og samlinger. Udvalget spænder fra tekstiler, smykker, brugskunst, lokale produkter til klassiske souvenirs som nøgleringe, magneter og julepynt. Butikken har også et godt udvalg af bøger, som fx sin egen serie om danske konger.

Med et årskort til Kongernes Samling får du 10% på hele sortimentet i butikken.

Du kan frit besøge slotsbutikken uden at købe billet til Koldinghus.

Btuikken på Koldinghus

Foto:VisitKolding

Butik Koldinghus

Foto:VisitKolding

souvenirs på Koldinghus

Foto:VisitKolding

Art and Design in Kolding

Kunst og Design i Kolding

Koldingfjord Hotel se fra vandet
Foto:Visit Kolding&Visit Kolding

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Koldinghus

6000 Kolding

Koordinater

Længdegrad : 9.474377

Breddegrad : 55.491489