Museum Kolding

Foto: Visit Kolding

Museum Kolding er mange ting, og gæster kan opleve alt fra den skønneste danske natur, på Skamlingsbanken, til den nøje planlagte UNESCO-by Christiansfeld eller besøge Staldgården, hvor man med digitale fortællinger kommer helt tæt på Koldings historie under besættelsen.

Staldgården

Staldgården har en lang historie, som går hånd i hånd med slottet Koldinghus. Staldgården er den store hvide bygning på slotsbanken i Kolding midtby, og står (næsten)som den blev bygget i 1600-tallet, som erstatning for den bindingsværkbygning, der før havde huset de kongelige heste. Staldgården har i flere hundrede år tjent som stald for kongelige heste, for De Holstenske Lanseregiment, for træning af hærens ungheste - og under 2. verdenskrig som Gestapos hovedkvarter i Syd- og Sønderjylland.

Under besættelsen beslaglagde Gestapo Staldgården. og oprettede hovedkvarter for Syd- og Sønderjylland. En af fængselscellerne, Zelle II er bevaret intakt, og på væggene kan man se navnetræk og inskriptioner, som fangerne har indridset. Cellen er fredet og udgør en del af Museum Kolding.

I Zelle II kan gæster og besøgende se tre forskellige digitale fortællinger, som med hver deres fokus, leder publikum helt ind i den gamle celle. I tilknytning til Zelle II ar Museum Kolding sin udstilling på Staldgården – udstillingen; ’1943 – Gestapo kommer’ handler om Kolding under besættelsen og de personer, der kæmpede på enten den ene eller den anden side. Mød Snogen og Jenny Holm, som var håndlangere for Gestapo.

 

Muesum Kolding - staldgården

Foto:Museum Kolding

Staldgården i Kolding - GESTAPO sydjyske hovedkvarter under besættelsen. 

Museum Kolding - Zelle 2

Foto:Museum Kolding

Zelle 2 - Danmarks eneste bevarede Gestapo-celle - se den på Staldgården i Kolding

Skamlingsbanken i Kolding

Skamlingsbankens højskamling i Kolding

Foto:Museum Kolding

Skamlingsbankens formidlingscenter i Kolding

Foto:Museum Kolding

Naturtur Skamlingsbanken i Kolding

Foto:Museum Kolding

Naturen på Skamlingsbanken taler sit helt eget sprog. Og er i sig selv et besøg værd.

Stedet er formet af kræfterne fra den seneste istid, hvor isen fra Lillebælt skubbede sten og ler foran sig og sådan blev det markante morænelandskab med stejle bakker og slugter dannet. Allerøverst oppe, på Højskamlingen, rejser man sig 113 meter over havet – udsigten er mageløs. Vistnok Danmarks flotteste.

Skamlingsbanken er et folkeligt samlingspunkt. Et sted, hvor man gennem tiden, og i dag, har som familiens udflugtsmål – stedet til en rigtig hyggestund. Vigtige hændelser fra Danmarks historien fortællers på Skamlingsbanken, og siden 1843 har stedet været et folkeligt og nationalt samlingssted. Store talere har stået på banken og talt med en kraft, der har ændret forhold for mange.

I Besøgscentret ; naturens, stedets, talens og samlingens kraft. Kræfterne er den tematiske ramme om installationen og med tilknytning til landskabet. Fortællingen trækker linjer ud i landskabet, hvor den virkelige historie er, og har således en særlig kobling til stedet og formidler historien om et unikt, traditionelt og folkeligt udflugtsmål. Også arkitekturen spiller en rolle i Besøgscentret, den er nemlig grundigt overvejet. Besøgscentret er bygget ind i skrænten, så naturen forbliver så uforstyrret som muligt, og med et stort vinduesparti med udsigt over Lillebælt, er det en arkitektonisk portal til stedets historie.

På Skamlingsbanken er der anlagt flere traveruter, både til en slentretur på bankens top eller en mere strabadserende vandretur - valget er jeres. Terrænet er en smule kuperet - husk på, det er Syd- og Sønderjyllands højeste bjerg.

Christiansfeld - UNESCO verdensarv

Luftfoto af Christiansfeld bymidte

Foto:Museum Kolding

Christiansfeld er ét af verdensarvsstederne i Danmark – en kulturoplevelse i særklasse!

Byen har en helt særlig stemning, der emmer af ro og giver anledning til at sætte tempoet ned. Byen er en oplevelse, med sine lige gader, kantet med lindetræer og symmetriske huse af de karakteristiske gule mursten – i det hele taget en perle af arkitektur og byplanlægning.

I bymidten er der herlige butikker og kagebagerne tryller de lækreste honninghjerter frem.

Christiansfeld blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste i 2015 som et vidnesbyrd på en kulturel tradition og et eksempel på imponerende arkitektur.

På en rejse til Herrnhut blev Kong Christian 7. så betaget af Brødremenighedens håndværksmæssige dygtighed, at han med en vision om at skabe vækst, inviterede menigheden til Danmark, og skænkede dem et stykke land.

Brødremenigheden grundlagde i 1773 Christiansfeld. Brødremenigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed og en del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder i mange lande.

Brødremenighedens dygtige håndværkere skabte deres eget bud på det perfekte samfund - med symmetri, fællesskab og lighed imellem byens folk.

Kom indenfor i Søstrehuset, se udstillinger, gå rundt i gangene, hvor man forundes over den enkelthed og højtidelighed, der hersker i bygningen og gå på opdagelse i museumsbutikken.

Stjerner i Christianfeld

Foto:Museum Kolding

Museumsbutikken

Besøg museumsbutikkerne i Christiansfeld og på Skamlingsbanken og find den perfekte gave eller souvenir. Produkterne er primært fra lokale danske virksomheder, med det gode håndværk og bæredygtighed i fokus. Udvalget varierer og udskiftes løbende, hvorfor du jævnligt vil få en ny oplevelse og finde ny inspiration.

Du kan besøge museumsbutikkerne uden køb af billet. 

 

For børn

I alle skoleferier vil Museum Kolding have aktiviteter for børn. Find aktiviteterne på hjemmesiden www.museumkolding.dk
Hele året er det muligt at gå på opdagelse udendørs i Christiansfeld og Kolding. Du skal tælle, læse og se dig for. Du kan finde spørgsmålene, ruten, facitliste og diplom på vores hjemmeside eller i museumsbutikken.