Gå til indhold

Christiansfeld UNESCO Verdensarv

Foto: Visit Kolding

Christiansfeld – en del af UNESCO Verdensarv

Læs om Christiansfelds historie og Brødremenigheden

Egentligt startede det som en slags omvendt industrispionage. Under en rejse til Holland besøgte Kong Christian VII sammen med sin livlæge J. F. Struense brødremenighedsbyen Zeist. Og de blev imponeret af, hvad de så. Her havde dygtige håndværkere og handelsmænd opbygget en smuk og velfungerende by.

Derfor inviterede Christian VII disse dygtige og driftige folk til Danmark og lod dem opføre en by efter eget forbillede. Hensigten var at sparke gang i den økonomiske vækst i hertugdømmerne.

Og mens det gik ilde for Struense, der blev et hoved kortere efter vidtgående reformer og lidt for hede nætter i dronningens sovegemakker, fik brødremenigheden på kort tid skabt en by så flot, at den i dag er optaget som UNESCO Verdensarv.

Med en stringent byplan ligger de velbevarede ikoniske gulstenshuse side om side på brostensbelagte gader. Bykernen er bevaret. Så du kan den dag i dag opleve den by, som Christian VII gav brødremenigheden lov til at opføre tilbage i 1773.

Udforsk byens butikker. Nyd en kop kaffe på en af de hyggelige caféer. Oplev byens signaturkage – en honningkage formet som et hjerte.

Grev Zinzendorf Plads i Christiansfeld

Foto:Visit Kolding

Byens centrale plads er opkaldt efter Grev Zinzendorf, som var med til at stifte brødremenigheden. Pladsen er kvadratisk, og hele byens grundplan er udmålt efter pladsens dimensioner og beliggenhed.

Efteraar Christiansfeld set fra oven

Foto:Christiansfeldcentret

Trappe i Christiansfeld

Foto:Chrisitansfeld Centret

Grev Zinzendorfs Plads Christiansfeld

Foto:VisitKolding

Europas smukkeste Brødremenighedsby

Brødremenigheden i Christiansfeld er en evangelisk frimenighed og en del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder i mange lande. Menighedens bærende ideologi er universel og hviler på en pietistisk opfattelse af kristendommen. Det vil sige en personlig og inderliggjort tro, som bygger på renhed, følelser og sansninger frem for tomme ritualer, salmevers og den rette lære.

Mange af brødremenighedernes byer er bygget op nøjagtigt som Christiansfeld. Men Christiansfeld regnes for at være den smukkest bevarede af de gamle Brødremenighedsbyer i Europa. For her er den oprindelige byplan bevaret. Og bygningerne står i dag, som da byen blev grundlagt på kong Christians VII's bud i 1773.

Kirkesalen i Christiansfeld

Foto:VisitKolding

Lysekrone i Broedremenighedens kirke i Christiansfeld

Foto:Chrisitansfeld Centret

Gulv i kirken Christiansfeld

Foto:VisitKolding

Byens grundplan

Byens grundplan følger brødremenighedens opskrift, hvor planen udgår fra kirken med to parallelle hovedgader. Èn på hver side. Byens sammenhængende arkitektur skyldes, at den blev grundlagt fra bar mark og bygget i løbet af en kort periode i årene 1773 til 1812. Christiansfeld er i dag en velbevaret kulturperle. I 2015 opnåede Christiansfeld at komme på UNESCO’s verdensarvsliste som det 7. sted i Denmark.

 

Danmarks eneste brødremenighedskirke

Christiansfeld rummer den eneste brødremenighedskirke i Danmark. Hver søndag er der gudstjeneste, og alle er hjertelig velkommen. Kirkesalen er den største i Danmark uden bærende søjler og kan rumme op til 1000 gæster. Den er holdt helt enkelt. Her er rene linjer og næsten alt er holdt i hvidt med sandstrøede gulve. De smukke håndsmedede lysekroner stammer fra 1777. 


 

Udrustet med en mobiltelefon, kan man gå på opdagelse i byen og få mange gode fortællinger og overraskelser undervejs. Spørg efter Wayfinderen i museumsbutikken.

Byens torv

Byens torv ligger ved Brødremenighedens Hotel og er opkaldt efter Johannes Prætorius, som var den første Brødremenighedspræst i Christiansfeld.
Prætorius Torv er en stemningsfuld plet med caféer og restauranter, der sammen med resten af byen giver en helt særlig og yderst charmerende oplevelse. Både for dig som turist og for lokale.
Prætorius Torv danner også rammen om Christiansfeld Vinfestival hvert år samt markeder, Håndværkets dag og meget mere.

Praetoriustorvet i Christiansfeld

Prætoriustorvet

Godt håndværk kan ses og smages

Brødremenigheden var kendt for at være dygtige og flittige håndværkere. Det ser du i de bygninger, de opførte. Og du kan stadig besøge byens ovnsætter, der fremstiller og restaurerer de helt unikke Christiansfelder Kakkelovne. 
Også bagerhåndværket er bevaret. Og byens smagfulde honningkager er blevet verdensberømte. Du finder stadig to honningkagebagerier i byen, så snyd ikke dig selv for at sætte tænderne i det traditionelle bagværk. 
Besøg Brødremenighedens Honningkagebageri, som ligger i centrum af Christiansfeld eller Honningkagehuset i den sydlige del af Christiansfeld. Velbekomme.

I over 200 år har Christiansfelds dygtige bagere bagt honningkager, som er blevet solgt i hele landet - derfor kender du måske Christiansfeld som Honningkagebyen

Christinero

Besøg også Christinero

Lige sydvest for Christiansfeld finder du det fredede anlæg Christinero. Det blev anlagt af kammerherreinde Christina Fridericia von Holstein sidst i 1700-tallet. Året igennem er anlægget ved Christinero et yndet sted til en gå- eller cykeltur. Her finder du træpavillonen "Min Tanker", som står, hvor den stod, da den blev bygget for flere hundrede år siden. Her ligger også flere små søer med springvand samt en lille skov med særlige træarter.

 

Oplev en bullade fra 1668

Gå videre fra Christinero ad stien forbi den gamle præstegård. Her kan du også se en såkaldt bullade (en lade bygget med bul – som de tværgående træbjælker blev kaldt). Grundlæggende er en bullade eller -hus bygget som et bindingsværkshus. Men i stedet for lerklinede fag, har man brugt træplanker mellem de lodrette stolper. Stolperne er forsynet med riller, så de vandrette planker blev fæstet. Det hele holdes på plads af en fod- og tagrem. Dermed kunne man lave et hus helt uden brug af søm og skruer.

Den er bygget i egetræ i 1668. Og bygningen er den største bullade, som stadig står, hvor den blev bygget.

Bygningstypen har været ret almindelig overalt i Danmark. Især i områder, hvor der var meget skov. Imidlertid krævede byggemåde meget egetømmer, som ofte var en knap ressource (egetræ var bl.a. påkrævet til at bygge Danmarks flåde). Derfor forbød kongen i flere omgange i 1500- og 1600-tallet, at befolkningen byggede på denne måde.

Spring at Christinero

Foto:VisitKolding

Christinero ved Christiansfeld

Foto:VisitKolding

Bulladen ved Christinero

Foto:VisitKolding

Årets vinevent i Christiansfeld

Er du i nærheden af Christiansfeld første weekend i august, må du ikke gå glip af den succesfulde Christiansfeld Vinfestival. Gaderne summer af liv fra lokale og turister, når vinfestivalen sættes i gang med livemusik på byens smukke torv. Kom og smag på vine fra lokale vinbønner eller en af de mange tyske producenter, der deler ud af deres erfaring med vine.

Du finder også vine fra USA, Portugal, Spanien, Frankrig og Ungarn, så der er vin for enhver smag. Og skulle du have lyst til at nyde livet med en menu, der kalder på et godt glas, byder hotellet dig velkommen. 

Sænk skuldrene og riv nogle timer ud af kalenderen for at være en del af måske Danmarks hyggeligste vinfestival. Se mere om Christiansfeld Vinfestival på deres Facebookside

 

Vinfestival i Christiansfeld

Foto:Visit Kolding

The square during wine festival in Christiansfeld

Foto:Visit Kolding

Food stall at wine festival in Christiansfeld

Foto:Visit Kolding

Tyrstrupkro i Christiansfeld
Foto:Chrisitansfeld Centret&Tyrstrupkro
Wedding in Christiansfeld at Tyrstrupkro
Tyrstrupkro

Overnatning i Christiansfeld

Bliver I og overnatter ? så se her alle de overnatningsmuligheder der er i Christiansfeld

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Lindegade

6070

Koordinater

Længdegrad : 9.481542

Breddegrad : 55.355674

Share your experiences with us: