Naturpark Lillebælt

Foto: Visit Fredericia

Et enestående farvand er kernen i Danmarks største marine naturpark.

Lillebælt er et unikt farvand. Smalt som en flod og med den kraftigste havstrøm, Danmarks indre farvande kan mønstre. En række sjældne planter og spændende dyr trives i området. Fx orkideer, havørne og marsvin. Ved kysterne kan du opleve noget af den flotteste natur i kongedømmet – ligesom kulturhistoriske perler ligger på rad. Alt dette ønsker vi at fremme med Naturpark Lillebælt.


 

Naturpark Lillebælt - Tangsafari

Foto:Destination Trekantområdet

På tangsafari i Kolding

Foto:Visit Kolding

Natursti ved Drejens i Kolding

Foto:Visit Kolding

Den særlige natur

Hvert år bliver der transporteret 40 mia. kubikmeter vand gennem Lillebælt. Hvor strømmen er kraftigst, bliver havbunden holdt fri for løst materiale. Andre steder er bunden enten blød eller stenet. Variationen er stor. Vanddybden er op til 80 meter. Og i bæltet mødes det salte vand fra Kattegat med det ferske vand fra Østersøen. Derfor bliver vandet ofte lagdelt, og sammen med den varierede bund og stærke strøm giver det helt specielle levebetingelser for planter og dyr. Forhold som fx betyder, at vi her finder en af de tætteste bestande af marsvin i verden. Marsvinene er de eneste hvaler, der yngler i Danmark. Og i Lillebælt er bestanden på ca. 3.000 marsvin. De har nemlig let ved at finde føde. 

Naturpark Lillebælt er Danmarks største marine naturpark med en størrelse på 370 km2. 201 km2 af disse er beskyttet natur.

Et lille bælt fyldt med store oplevelser

Lillebælt er mere end de to kendte broer. Det er også kernen i Naturpark Lillebælt - Danmarks største naturpark, hvor I finder et hav af oplevelser.

Naturpark Lillebælt dækker over ca. 370 km2 fra Hejlsminde i syd til Trelde Næs i nord. Hele 70% af naturparkens areal er dækket af hav.

Her finder du noget af den smukkeste kystnatur, Danmark har at byde på. Den smukke natur giver dig et væld af muligheder for oplevelser og aktiviteter. Hvis du da ikke foretrækker at slappe af i de hyggelige havnebyer og landsbysamfund, hvor du kan nyde en rig og spændende kulturhistorie.

Med til Naturparken hører en række beskyttede naturområder samt store dele af de enestående landskaber, der omkranser bæltet. Det er områder, som har en særlig høj naturmæssig værdi. Blandt andet skovområder, store strandengsarealer, kalkoverdrev, sure overdrev og tidvis våde enge – alt sammen naturforhold som er helt afgørende for, at truede dyre- og plantearter ikke uddør.

 

Hvalsafari-i-DestinationTrekantomraadet-Sejl-NaturparkLillebaelt
Foto: Destination Trekantområdet
Hvalsafari-NaturparkLillebaelt-DestinationTrekantomraadet
Foto: Destination Trekantområdet

Om Naturparken

Naturparken arbejder for at skabe oplevelser, der bringer naturen tættere på lokalbefolkningen og gæsterne i området.

Naturparken skal værne om den unikke natur og samtidig udvikle og synliggøre den. Parken skal formidle den storslåede natur i området og skabe nærhed til naturen. Læs mere om Naturpark Lillebælts arbejde her.

Knudepunkt for trækfugle

Lillebælt er også et vigtigt knudepunkt på trækvejene for fugle som svaner, gæs, ænder og vadefugle, mens truede rovfugle som fx havørne yngler i området. På store områder kan du finde en række fredede orkideer. Samtidig er naturparken vært for flere sjældne planter, der kun vokser få steder i Danmark. Det gælder fx udspilet star, eng-troldurt og ugrenet edderkopurt.

Oplevelser i Fredericia i Naturpark Lillebælt

Vidste du, at Lillebælt har en af verdens tætteste bestande af den lille hval, marsvinet? Vil du lidt tættere på de små hvaler, så stig ombord på en af hvalsafari-turbådene og nyd en smuk sejltur på Lillebælt. Oplev udsigten fra vandsiden til de skovklædte kyster og marsvinene, som du helt sikkert vil spotte i havoverfladen undervejs.

Hvalsafaribådene sejler hele sommerhalvåret med flere ugentlige afgange fra Fredericia. Turene varer 2-3 timer. Du kan købe billetter og få information om turene på VisitFredericia.dk.

Hvalsafari-Skibet-NaturparkLillebaelt

Hvalsafari på Lillebælt

Foto: Destination Trekantområdet
Adventure -SUP - Fredericia Lillebaelt

Vandsport og aktiviteter i Fredericia

© Visit Fredericia
Foto: Visit Fredericia

Er du til aktive oplevelser på vandet, kan du både leje kajak og SUP-boards i Kanalbyen i Fredericia. Hvis du ikke har prøvet Stand Up Paddle før, kan du også leje en instruktør sammen med udstyret.

Lillebælt er også et fantastisk område for dykkere. Her findes flere eminente dykkerspots både på lavt og dybt vand – med alt fra undervandstier over stenrev til vægdyk så unikke, at de er på mange dykkeres bucketlist.

Det er ikke alle, der ved, at Lillebælt er over 80 meter dybt på det dybeste punkt – det er dybere end Storebælt.

Tangsafari-NaturparkLillebaelt-DestinationTrekantomraadet

Tangsafari og hjemmefangede fisk

Foto: Destination Trekantområdet

Tag med Naturpark Lillebælts naturvejledere på tangsafari og høst dit eget friske, spiselige tang direkte i Lillebælt. Tang er supersundt og kan tilberedes på mange forskellige måder. Du får naturvejledernes bedste tilberedningstips på turen.

Naturens spisekammer rummer også mange andre lækre sager. Tag på sanketur med naturparkens vejledere eller på egen hånd og led efter bær og svampe. Der er flere offentlige skove, hvor du gerne må sanke.

Vil du servere friskfanget mad fra Lillebælt, er der mange gode steder, du kan kaste snøren ud. Gør det. Sæt dig. Nyd roen og den friske havluft, indtil en fisk bider på krogen.

Udsigten Naturpark Lillebaelt Den gamle Lilleb
Foto: Sarah in the Green
Noret Hejlsmindenatursti - Naturpark Lillebaelt
Foto: Sarah in the Green
Cirkelbroen i Fredericia - fotograf Sarah in the Green
Foto: Sarah in the Green

Oplevelser i Kolding i Naturpark Lillebælt

Besøgscenter ved Skamlingsbanken

Skamlingsbanken

Foto: FlyingOctober

Områdets geologi er alt sammen istidens skyld og det er ikke mindst på grund af Lillebæltsgletsjeren, som trængte frem fra syd og sydøst for 14.-15.000 år siden. Højdepunktet, gletsjerens isrand, nåede op i en højde af 113 m og er i dag kendt under navnet Skamlingsbanken. Her kan du besøge en vigtig del af Danmarks nationale selvforståelse, som den blev dannet i de urolige år fra midten af 1800-tallet til 1920. Du finder også en fantastisk udsigt og mulighed for smukke gåture ned mod vandet i en varieret natur med enge, vandhuller, skov m.m.

Skamlingsbanken regnes for et af de fineste overdrev i Danmark med utallige bestande af orkideer som plettet gøgeurt og skovgøgelilje og enkelte klynger af den truede guldblomme.

Hejlsmindestrand-Kolding-strand-i-DestinationTrekantomraadet

Hejlsminde strand

Foto: Destination Trekantområdet

I dag er Hejlsminde Strand en stor, familievenlig aktivitetsstrand med beachvolleybane og strandpromenade. Stranden er børnevenlig med fint sand, en lavvandet kyst og badebro. Fra 1864-1920 var byen grænseby mellem Danmark og Tyskland. Du kan finde en grænsesten på Havnevej 3. Og på Toldbakken 5 lå det danske toldsted. Herfra kunne tolderen se, hvilke skibe der sejlede ind til Hejlsminde.

Byens badehotel er et andet kulturhistorisk pejlemærke. Det er bygget i 1912 og spejler den spirende interesse for ferie- og fritidslivet. Turismen var i sin vorden og var på dette tidspunkt forbeholdt de få velstillede borgere. De foretrak som regel en fast base for deres ferieophold – typisk et badehotel eller lign. Gæsterne kunne ankomme via den nyanlagte Sydbane, som stoppede tæt på hotellet. 

Noret ved Hejlsminde i Kolding

Noret i Hejlsminde

Foto: Visit Kolding

Et nor er en gammel betegnelse for en havdækket lavning i landskabet, forbundet til havet med en smal åbning. Som Hejlsminde Nor for eksempel. Et nor giver gode betingelser for fugle- og planteliv. Ved Hejls Nor kan du opleve havørnen og rørhøgen svæve i luften. Du kan nyde de blomstrende orkideer i forsommeren, når du går ad træbroen gennem rørskoven. Ruten er 12 km lang og rummer også flere kulturhistoriske oplevelser.

Turen er en blanding af trampesti, etableret sti (som træbroen gennem rørskoven) og asfalteret vej.

Naturparken består af 70% hav. Bæltet har vanddybde på op til 80 meter der giver unikke betingelser for flora og fauna. Lillebælt kan, med en bredde på mindre end 1 km, minde om en flod.

Arrangementer i Naturpark Lillebælt

Oplevelserne i området står i kø. Du kan tage dem på egen hånd. Men du kan også få en endnu vildere oplevelse ved at deltage i de arrangementer, Naturpark Lillebælt laver hen over året

Naturpark Lillebælt - arrangementer i Naturpark Lillebælt
Naturpark Lillebælt

Der er arrangementer for enhver smag. De kan handle om alt fra svampejagt til affaldsindsamling. Eller fra foredrag til natur- og kulturvandring. Se Naturpark Lillebælts oplevelser her

Kom, fisk, dyk, klap en krabbe og bliv klogere

Naturpark Lillebælt har lavet et særligt pas til dig, som søger spændende naturoplevelser i børnehøjde. Med Vilde-bæltpasset kan du sammen med din familie eller venner gå på opdagelse i Danmarks største naturpark. Helt gratis. Og vildt fedt.

Krabbe-i-haanden-Destination Trekantomraadet

Gå på krabbejagt

Foto: Destination Trekantområdet

Naturvejlederens bedste krabbesuppe:

I Lillebælt er der også rigtig mange krabber. Faktisk så mange, at de påvirker økobalancen negativt. Så gå på krabbejagt og lav lækker krabbesuppe eller krabbesalat eller noget helt tredje. Når du fanger krabber til aftensmaden, kan du både nyde friske, lokale råvarer og hjælpe havmiljøet samtidig. 

1 kg strandkrabber
1 kg suppeurter (gulerod, pastinak, løg, persillerod, selleri, porre alt efter dit humør)
Timian og laurbærblade
1 godt sjat cognac
1 fl. tør hvidvin
Koncentreret tomatpure
Fiskefond (hvis du har – ellers vand)
Et par fed hvidløg
God olivenolie til stegning.
Citron, salt og peber.

Halvér krabberne på langs.

Skær suppeurterne i stykker på størrelse med en sukkerknald.

Som regel er strandkrabberne så små, at du ikke kan bruge kødet. Men bisquen – det bliver forrygende.

Varm olien i en stor gryde. Den skal være meget varm. Tilsæt de halverede krabber og steg dem et par minutter. Hæld tomatpure og timian i og steg videre i yderligere et par minutter.

Tilsæt cognac og sæt ild til (pas på håret). Lad ilden dø ud og tilsæt nu laurbærblade og dine suppeurter, fyld op med hvidvin og top med vand eller fiskefond, så det hele er dækket af væske. Kog hele molevitten i ca. en halv time. Sluk for varmen og lad suppen trække et kvarter. Herefter sigter du suppen. Brug en sigte med store huller. Pres lidt på indholdet i sigten, så du får alt det gode med.

Kog den sigtede suppe ind til passende konsistens og smag. Tilsæt fløde. Kog yderligere ind i et par minutter. Smag til med citron, salt og peber.

Andre naturområder i Naturparken

Naturpark Little Belt Solkærenge in Kolding
Naturpark Lillebælt

Solkær Enge og Skibelund

Solkær Enge og Skibelund ligger smukt ud til Lillebælt – stranden er meget børnevenlig og her finder du både teltplads og shelters. 

Løverodde og Stenderupskov i Naturpark Lillebælt
Naturpark Lillebælt

Stenderup Skovene og Løverodde

Stenderup Skovene er et stort skovområde med brede skovveje og ligger i forbindelse med Løverodde strand med gode badeforhold. Her finder du også en café og toiletter.
 

Natursti ved Drejens i Kolding
Visit Kolding

Houens Odde - Drejens

Gode muligheder for gåture på små stier i skoven ved Houens Odde på Drejens Halvøen. Helt ude ved odden er udsigten over Kolding Fjord værd at gå efter. 

Liste
Kort
Strandstens- og fossiljagt ved Lillebælt
Foto: VisitFredericia

Strandstens- og fossiljagt ved Lillebælt

Gå på jagt efter eksemplarer af Lillebælts mange forskellige strandsten og fossiler langs kysten.

Læs mere
Sankerute på Trelde Næs
Foto: Frame&Work

Sankerute på Trelde Næs

Trelde Næs' sankerute viser vej til områdets mange spiselige urter og planter.

Trelde Næs
Foto: VisitFredericia

Trelde Næs

Trelde Næs er et unikt naturområde med skov, strandeng, høje klinter og Blå Flag-badestrand.

Læs mere
Østerstrand
Foto: VisitFredericia

Østerstrand

Østerstrand er Fredericias bedste badestrand. Pak badetøjet til en dag fyldt med gode oplevelser.

Læs mere